18 березня 2025 року у межах вивчення дисциплін «Товарознавство в готельно-ресторанному господарстві» та «Управління якістю продукції та послуг в готельно-ресторанному господарстві» за ініціативи викладачів Тетяни ТОМАЛІ та Наталії ПРИЛЕПИ для здобувачів ОПП «ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННА СПРАВА» була організована гостьова лекція на тему: «Оцінка якості та безпека харчових продуктів на прикладі курячих яєць і ковбасних виробів». Лектор гостьової лекції – Андрій МАРТИНЮК (к.т.н., доцент, завідувач Кафедра галузевого машинобудування та агроінженерії ХНУ). Андрій МАРТИНЮК розповів здобувачам про харчову цінність, вимоги до якості, безпеку харчових продуктів та практичні аспекти оцінювання на прикладі курячих яєць і ковбасних виробів. Особливу увагу було приділено ризикам, пов’язаним із порушенням умов зберігання та виробництва, таким як наявність шкідливих добавок. Учасники лекції ознайомилися з методами експрес-оцінювання якості: визначення свіжості яєць за допомогою занурення у воду, вимірювання повітряної камери яєць та оцінки складу ковбасних виробів на основі візуальних і органолептичних характеристик. Цікавою дискусією було обговорення як споживачі можуть самостійно перевіряти якість продуктів, на що звертати увагу при виборі на полицях магазинів, а також роль сертифікації та маркування у забезпеченні прозорості для покупців. Ця зустріч стала корисною платформою для підвищення обізнаності про якість та безпеку харчових продуктів, а також практичного засвоєння навичок оцінювання. Дякуємо Андрію МАРТИНЮКУ за цікаву гостьову лекцію.







